2011. május 29., vasárnap

Nagyi kötödéje 4 -Kabátka rizskötéssel

Háta: 70 szemmel, 2-es körkötő tűvel 4 cm passzét kötünk (2 sima, 2 fordított). Majd rizs kötéssel folytatjuk. a karkivágásig. Jelen esetben 18 cm. A karkivágást az alábbi módon alakítjuk ki:1x3,1x2,1x1 szemet fogyasztunk, majd 8 cm-t kötünk és a középső 20 szemet leláncolva külön kötjük tovább 2 cm-t., majd minden 2. sorban 2x2 szemet fogyasztunk, a maradékot egyenesen leláncoljuk.
A kabátka elejét 2 részben kötjük. 32 szemmel kezdjük és a hátához hasonlóan kötjük, azzal a kivétellel, hogy a nyakkör fogyasztását 2 cm-rel hamarabb kezdjük. 1x6,majd a továbbiakban 2x2, és 2x1 szem leláncolásával. a megfelelő magasság elérésekor a maradék 20 szemet leláncoljuk. Hasonló módon, de tükörképként kötjük meg a másik oldalt.
Gomboláspánt: a szemeket felszedjük és 6 sor lusta kötéssel alakítjuk ki, úgy hogy az egyik elejére gomblyukakat készítünk. Gomblyuk: 1 ráhajtás, 2 szemet simán összekötünk.
Gallér: a nyakkivágás szemeit felszedjük, és sima kötéssel kötjük (.1 sor sima, 2. sor fordított) 6 cm után lazán leláncoljuk. a szebb fekvés érdekében én rövidpálcával még körbehorgoltam.
Ujja: Megpróbáltam körben kötni, de olyan kicsi, hogy nem ment körkötő tűvel, de legalább bemértem, hogy 58 szem kell a karöltőhöz.
25 szemmel passzéval kezdjük.4 cm-t kötünk 2-es tűvel, majd az utolsó sorban egyenletesen elosztva 9 szemet szaporítunk = 34 szem, és 3-as körkötő tűvel folytatjuk. Közben mindkét szélen minden 4.sorban 12x1 szemet szaporítunk. 18 cm magasságnál leláncoljuk.
A darabokat összehorgoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése