2011. április 25., hétfő

Tejfölös-gombás krumplileves

Gyerekkorom kedvenc levese volt. Mindig is szerettem a krumplilevest, de a húsvéti sonka levében főtt levesnek még a gondolatára is összefutott a számban a nyál. Anno, a paraszti gazdaságban mindent felhasználtak, így nem öntötték ki a sonka levét sem, krumplileves, babfőzelék készült belőle valamint a sonka zsírosabb, bőrös részéből.
Hozzávalók: 7 dl sonkalé, 1 lestyán levél, 10 dkg csiperke, fél marék erdei gombakeverék, 1 tejföl, 3 dkg liszt, só, tárkony, 60 dkg krumpli.
Fele sonkalé, fele víz keverékébe feltesszük a krumplit főni, beledobjuk a lestyánt. Mikor a krumpli megpuhul behabarjuk, óvatosan sózzuk - sós a sonkalé, és tárkonnyal fűszerezve összeforraljuk. Más fűszert én nem használok, mert a sonkát, vöröshagymával, fokhagymával és babérlevéllel , borssal főzöm meg. 5 adag leves lett belőle. ( cca. 20 egység szénhidrát- mint mondtam, ennél komolyabb számolgatást nem nekem találták ki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése