2009. december 14., hétfő

Luca napi hiedelmek - boszi nagyik praktikái


Kár, hogy lassan feledésbe merülnek gyerekkorom szokásai. Télidő több szabadidőt adott az embereknek, így aztán talán nem véletlen, hogy ezen időszak maradt meg emlékezetemben.
Luca napján legjellemzőbb szokás a kotyolás. Kora hajnalban, 3-4 óra körül jártak kotyolni a 7–16 éves fiúk a Luca-asszony vezetésével. Minden esetben lopott szalmát, vagy fát vittek magukkal, melyre kotyolás közben leültek. A legközelebbi szomszédhoz mentek először, „ott a magukkal vitt fát, forgácsot vagy szalmát, a szobaajtó talpa elé vagy a pitvarföldre teszik, s rendesen, minden kérdezés nélkül egyszerre nagyon erős hangon elkezdik:
" Luca, Luca, kity, koty! Gelegenye három, kentek tyúkjainak annyi tojása legyen, mint az égen a csillag! Kentek disznajának olyan vastag szalonnája legyen, mint a gerenda! Kentek lányának akkora csöcse legyen, mint a bugyigás korsó! ” Voltak még hasonló jó kívánságok, de a zömére már nem emlékszem. A termékenységi varázslással, szaporulattal, gazdagsággal voltak összefüggésben. Miután a paraszti gazdaság egyik alapvető pillére a szárnyas volt, így e mágikus tevékenység a tyúkok szaporaságát, termékenységét igyekezett elősegíteni. A kotyolók elől sokszor elzárták a kaput, s „rakoncátlanságuk” miatt mások is éppen csak megtűrték őket. Persze azt a lucázók megjegyezték, hol nem nyertek bebocsájtást, mert utána valahogy mindig megbosszulták a házigazda bűnét.
A kotyolás elvégzése után a szobába mennek, s kenyeret, kalácsot, pálinkát, gyümölcsöt, kétfillérest kapnak. A fát és a szalmát, amin a fiatalok kotyolnak, a gazda igyekszik megtartani magának, mert különben a „tyúkok haszna elmenne”. Azt tartják, hogy amely gazda házában nem enged lucázni, házában a tyúkok nem tojnak. Ha az asszony Luca napján sokat jár, tyúkjai abban az évben nem tojnak.
Luca asszony megköveteli, hogy az ő napját tényleg megünnepeljék, mert a mondás úgy tartja, ha valaki e napon fon, annak keze egész évben szenved, ha valaki párol valamit, akkor azt Luca „csúffá” teszi.
Luca napján nem szabad fehérnépnek a szomszédba menni, mert a meglátogatottnál a szerszámok (fejsze, szekerce, ásó stb.) nyelébe vert ékek nem tartanak, s a tyúkok nem ülik meg a fészket. Nem szabad, szőni, fonni varrni, mert azzal bevarrták a tyúkok fenekét egész évre. Tilos volt bármit is kölcsönadni, mert az elvitte a szerencsét egész évre.
E napon annyi kukoricapogácsát sütöttek, ahány tagú volt a család. Sütés előtt a pogácsákat megjelölték, belsejükbe tollat tettek. Úgy hitték, hogy akinek a tolla a kemencében megperzselődött, az a következő évben meghal.
Ekkor állnak neki a lucaszék készítésének is, melynek a karácsonyi éjféli misén van nagy szerepe, hiszen aki arra felállt, az megláthatta, hogy ki a boszorkány. A széket 13 napig kellett titokban, a család tudta nélkül készíteni, 13 fából, melyet 13 helyről szedtek össze. A szék alakja meghatározó . szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag - ez a boszorkányszög - melyet már állítólag a kelta druidák is ismertek.
Hárs Ernő így verselt erről:
Kilenc fából
Kilenc jámbor,
Bűvös szóból
Luca-széket
Faragok.
Rút boszorkány,
Tüzes orkán,
Kénkő-eső
Ellen legyen
Menedék.
A széket az éjféli mise után általában elégették, hogy a boszorkányok ne férhessenek hozzá.
Luca napjához sok jósló hiedelem is kapcsolódott.
Időjóslás, hisz a földművelő családok számára fontos volt a következő évi termés. Ennek két fajtája ismert, a hagymajóslás és a Luca kalendárium. 12 hagymagerezdet megsóznak, és amelyikben elolvad a só, az a hónap csapadékos lesz. A Luca napot követő 12 nap időjárása megfelel a következő 12 hónap tendenciájának.
Luca búza: az asszonyok búzát hajtattak, ha karácsonyig gazdagon kihajtott, akkor bőséges esztendő volt várható.
Férj-jóslás: a lányok 12 nevet írtak fel egy papírra, melyet vagy gombócba főztek, vagy tűzbe vetettek. Az elsőnek megfövő gombóc, illetve az utolsónak maradt név a jövendőbeli neve.
Ha a Luca napján vágott és vízben hajtatott cseresznyeág kihajtott akkor a következő évben férjhez megy a leány.
Szólás - mondás is kapcsolódik ehhez a népszokáshoz.
- Lassan készül, mint a Luca széke, szokták mondani a vontatottan alakuló dolgokra. A rendetlen, gondozatlan házra pedig azt, hogy olyan, mintha most lucáztak volna benne.
A Lucázás szokásának népszerűsége talán abból is eredhet, hogy valamely ősi női istenség alakja olvadt bele a keresztény szent Luca alakjába. Hisz nem lehet véletlen, hogy Luca napja, december 13.-a a Gergely naptár bevezetése előtt a téli napforduló éjszakája volt, a gyerekek rémének nevezett boszorkány napján szabadon garázdálkodhatott a gonosz, melyet csak varázslással lehetett elűzni.
Valami hasonlóság van a lucázás és a halloween között, mert szokás volt Luca tököt is készíteni, a kivájt tökre szemet szájat metszenek és gyertyával megvilágítják. Kívülről az ablakhoz nyomják és ijesztegetik a házban lévőket.
A magam részéről nem bánnám, ha a Halloweenhez hasonlóan a Lucázás is ismételten népszerű lenne a fiatalság körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése