2009. december 26., szombat

Boszi nagyik praktikái



Karácsony azon ünnepek egyike, amikor köztudottan a "nagyzabálás" kötelező. Ezen élvezet viszont előbb-utóbb megbosszulja magát, hisz mostanában nem tartjuk a böjtöt adventkor, és egyébként is, az önmegtartóztatás a legkevésbé sem jellemző ránk. Nem elég, hogy otthon legalább háromszor annyit eszünk, iszunk, mint máskor, hanem a kötelező rokonlátogatás is kötelező evészettel jár. Így nemcsoda, ha már az ünnep másnapján besokall az ember gyomra és valamiféle segítségre vágyik.
Nekem általában használni szokott a tonic, de ha az már kevés, akkor bemutatok párat anyáink, nagyanyáink kulisszatitkaiból.
Ánizs tea:


A növény apró, illatos termését használjuk. A zöldes színű mag jobb minőségű, mint a sárgás.
A teája, összetört magja oldja a hasi görcsöt, segít a teltségérzeten. Csökkenti a felfúvódást,jó szélhajtó, görcsoldó, emésztésserkentő. Segíti az epekiválasztást, jó köptető és hatásos a köhögésre. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatása miatt isszák, a csecsemők számára szélhajtó, görcsoldó hatása miatt kiváló.

Borsmenta: a növény keserű anyagokat - ami segíti az epekiválasztást és illóolajat tartalmaz. A belőle készült tea emésztési zavarokra, felfúvódásra, epegyulladásra hatásos. Jól alkalmazható menstruációs görcsöknél is. Saját tapasztalatom szerint csökkenti a migrénes fejfájás gyakoriságát, erősségét.

Borsikafű: Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz.
Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregírtó, felfúvódást gátló hatása miatt értékes növény.
Nagyanyám, aki súlyos gyomorproblémákkal küszködött, e növényt használta bors helyett. Zalában, ahol felnőttem a véreshurka elengedhetetlen fűszere volt.
Hatásos még a gyömbérből és a borókából készült tea is, de ha még ezeket sem találjuk meg a kamrapolcon, akkor köményből is főzhetünk teát. Végszükség esetén az is segít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése