2009. november 10., kedd

Kis növényhatározó - Datolyaszilva,vagy Khaki

Sorkizárás
Kamionos korában - még az átkosban - egyszem öcsém minden "nyugaton"kapható gyümölcs különlegességből hozott kóstolót. Kényeztető gondoskodása nem mindig aratott egyöntetű sikert.
Ma már tudom, hogy ennek fő oka az volt, hogy nem ismertük a növényt, így nem igazán tudtuk, hogy hogyan is kellene kinéznie ahhoz, hogy az aromák, ízek, illatok legélvezhetőbbek legyenek. Így jártunk a khaki gyümölccsel, avagy magyarul a datolyaszilvával is. Egyik alkalommal, mikor megkóstoltam poshadt volt, ízetlen, mint az ütődött kissé fagyott alma, - ma már tudom túl érett volt .
Másik alkalommal épp ellenkező történt. Drága öcsém az előző baklövésből tanulva keményebb gyümölcsöt hozott, ami ugye éretlenebb is volt. Hát az olyan fanyar volt, hogy összehúzta az összes összehúzhatót.
Ma már nálunk is lehet kapni ezt a külsőre sárga paradicsomhoz hasonló kellemes ízű gyümölcsöt elérhető áron, de termesztése is elkezdődött hazánkban.
Egy kis ismertető:A legfagyállóbb szubtrópusi növény a datolyaszilva - hazánkban is kitűnően tartható. Szélsőséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak. Kínában és Indiában már az ókorban termesztették. Őshazájából, Kínából terjedt el. A fa jó alkalmazkodó képességével meghódította az USA-t, Grúziát, Örményországot, Görögországot és a mediterránumot. Bár lassan, de hazánkban is kedvelté válik.

A növény későn, általában május végén virágzik - így a késői fagyok sem tesznek kárt a virágzatban. Gyümölcse októbertől szüretelhető. 20-40 dkg súlyúak. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, fajtától függően. Kinézete, állaga a paradicsomhoz hasonlít leginkább. Éretlen állapotban szájat összehúzó csersavat tartalmaz. A gyümölcs utóérlelése szükséges - ekkor a csersav lebomlik. Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású. Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek, lekvárnak készíthető.

Hideg helyen Húsvétig is eltartható. Íze talán őszibarack, sárgabarack és egy kis kanál méz keverékére hasonlít. A növény 3-5 méterre megnövő, sűrűn elágazó fa. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Termete az almafáéhoz hasonló. Levelei hosszúkásak, enyhén oválisak, olajosan fénylőek. Virágaira a négyfelé osztottság jellemző. A hímvirágok kisebbek, csoportosan helyezkednek el, míg a nővirágok magányosan találhatóak. Nemcsak gyümölcséért, díszfaként is tartják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése