2009. szeptember 6., vasárnap

Sokoldalú petrezselyem

A petrezselyem nélkülözhetetlen a konyhában. Vitaminokban gazdag hajtása levesek, töltelékek, burgonya és tojásos ételek ízesítésére kiváló, de nem tanácsos sokáig főzni, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát. A legjobb, ha a lecsipkedett leveleket finomra vágva, csak közvetlenül a tálalás előtt tesszük a kész ételhez, míg a pecsenyékkel együtt sülhet.A petrezselyem illóolajat,karotint, C és E-vitamint, és ásványi sókat tartalmaz.
A franciák híres fűszerkeveréke, a persillade felaprított petrezselyem és zúzott fokhagyma egyvelege, amit közvetlenül tálalás előtt szórnak az ételre. Olaszországban ehhez még frissen reszelt citromhéj is kerül. Ez az ún. gremolata, amely a sült húsok elmaradhatatlan ízesítője.
A petrezselyemnek két fajtáját ismerjük, használjuk, termesszük hazánkban. Francia, vagy fodros levelű és a sima levelű petrezselyem.
Emésztést segítő, vizhajtó hatású növény. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában ,valamint a vesekő kialakulásának megelőzésében és vesehomok elhajtásában. Elrágva csökkenti a rossz szájszagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése