2009. július 18., szombat

Fejtett bableves

Ma reggel kedvenc szomszéd asszonyom ébresztett, szokás szerint kerítés partyra invitált. Mi nagyon kedveljük egymást, de nagyon ritkán szoktunk átmenni egymáshoz. Ha valami gondunk, vagy mondanivalónk van, csak elrikkantjuk magunkat és a másik már meg is jelenik a kerítésnél. Olyankor cseréljük ki kedvenc receptjeinket, dicsekszünk a legújabb alkotásainkkal és vitatjuk meg a világ dolgait.
Nos, Blanka néni, ma azért szólított kerítéshez, mert kapott egy csomó fejteni való babot - aki nem tudná mi az, annak elmondom: a hüvelyben teljesen kifejlett, de még nem száraz bab.Körömmel szétnyomható, főve gesztenye ízű, nagyon finom és kevésbé bántja a gyomrot, mint a száraz bab. - és úgy gondolta, hogy főzzek finom bablevest. Hogy a menü váltással gondot ne okozzon, rögtön hozta a bab mellé s sárga és fehérrépát, valamint a zeller zöldet és figyelmesen megérdeklődte, hogy van e otthon csipedett, mert ha nincs, akkor már szalad is a kamrába. Nos, ennyi figyelmesség után természetes volt, hogy Blanka néni által kitalált leves lett az ebéd.
Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab - kifejtve kb 1/2 l. só, babérlevél, apróva vágott fehér, sárgarépa, zellerzöldje, zöldségzöldje, vörös és fokhagyma, liszt, olaj, piros paprika, csipedett
A megtisztított, megmosott babot hideg vízbe feltesszük főni, sóval, babérlevéllel, vörös és fokhagymával a gyökérzöldségekkel, valamint a száraz csipedettel együtt. A zeller és zöldségzöldjét beledobjuk izesíteni, - később majd kivesszük, ha a család nem szereti - én szeretem a főtt zöldet. Mikor a bab megfőtt fokhagymás rántást készítünk , ha lehet két féle őrölt paprikával és berántjuk a levest. Felforraljuk és aki szereti annak egy kanálnyi sűrű tejföllel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése