2009. július 21., kedd

A 10 legkedvesebb magyar szavam

Miután lányom és menyem is játékra hívott, nem állhattam ellent. Egyébként sem jellemző rám, hogy ne fogadjam el a kihívást.
Ezen szavak a pillanatnyi hangulatot tükrözik, mert máskor, más helyzetben valószínű nem pontosan ezeket nevezném meg. A hangulat olyan, mint a felhők árnyképe a folyón, változó, hol az árnyék mozdul el, hol pedig a folyó szalad tova.
Rokolya: mert sok magyar dalban szerepel, mert dallamos, mert táncra, méghozzá tipikus magyar, ropogós, ringatós, palotásra, csárdásra.Csermely: mert maga a szó is a patak csobogását, játékos fürgeségét tükröziTestvér: mert a valódi összetartozást fejezi ki. Ez a szó ill. a jelentése volt az , amiért a lányom a nevét kapta: GyöngytestvérRekettye: a szó gyönyörű, dallamos, a növény bár 70 faja létezik szinte észrevétlen, de felejthetetlenSzeretet : elcsépeltnek hangzik a mai világban, és nem is hisznek benne, de én tudom és tapasztaltam, hogy a szeretetnek van a legnagyobb ereje és ha valaki önzetlen szeretetre képes, az boldoggá tudja tenni a környezetét.Rendületlenül: Nemcsak azért, mert legszebb versünk kezdőmondatában szerepel, hanem mert olyan a hangulata, mint a tengerparti szirtnek, amit ostromolnak a hullámok, de cseppekre törve hullanak vissza róla.Haza : " itt élned, halnod kell" - és ezt nem mondani, hanem élni, érezni kell.Hűség : elsősorban önmagunkhoz,ez a legnehezebb, a másokhoz való hűség már ebből adódikLibben: a szó szinte lerajzolja a mozdulat ívét, szárnyal, energiával van teleÉdesanya: a legszebb szó. Nem véletlen, hogy minden, ami megbecsülésre érdemes az az anyasággal kifejezhető: anyaföld, földanya, anyatermészet....Idegen szavak közül oroszból a mir. Ami egyszerre jelenti a békét, és a világot. Így egyszerre fejezi ki minden ember vágyát. Mir mirá - azaz Világbéke.
Angolból: Never - forever , azaz soha és örökké. Ez vagyok én.





1 megjegyzés: