2009. június 21., vasárnap

Töltöttpaprika


Évek óta kedvenceim közé tartozik ez az egyszerűen elkészíthető étel, és nem csak azért mert finom, hanem mert ez volt az első étel, amelyre kiválóan főző anyám azt mondta, hogy finomabb, mint amit ő főz, és ezzel az egész család egyetértett.
Mikor még mindenki itthon élt, akkor úgy kezdődött a recept, hogy -Vedd elő a 6 literes lábast....
Mostanában kissé átalakítottam a receptet, mivel egészségesebb étrendre tértünk át, így a húshoz leforrázott, kimosott szójagranulátumot is kevertem. (Aki nem tudja, nem fedezi fel benne)
Hozzávalók:
töltelékhez:30 dkg seréshús darálva, 1,5 dl szójagranulátum, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, piros paprika, majoranna, 2 tojás, bors, 2-3 kicsumázott tv.paprika,rizs
szószhoz: fél liter házi paradicsomlé- ha nincs 100 %-os paradicsomlé, 1 kis doboz sűrített paradicsom, olaj, 2 evőkanálnyi liszt,1 kanál cukor, hagyma, zeller, fokhagymaszár- ha van, télen szárított vagy mélyhűtött hozzávalók.
A lisztet olajon halványan megpirítom, megszórom piros paprikával és felengedem a paradicsommal és ugyanannyi vízzel, majd belerakom a sűrített paradicsomot,cukrot, valamint a fűszernövényeket, sózom. Míg felforr, összekeverem a tölteléket és megtöltöm a paprikákat, a többiből laza gombócokat gyúrok és a forrásban lévő paradicsomba rakom. Kb 40 perc lassú főzéssel elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése